Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone steki wołowe w sosie curry z prażonymi migdałami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 500 g
jajko 1 sztuka
przyprawa gyros 2 łyżeczki
sól
pieprz
SOS CURRY
mąka 1 łyżka
smietana 18% 150 ml
curry 2 łyżeczki
migdały w płatkach 2 łyżki
margaryna 1 łyżka
woda 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone steki wołowe w sosie curry z prażonymi migdałami

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, dodajemy sól, pieprz, przyprawę do gyrosa. Odtawiamy.
W tym czasie migdały prażymy na suchej patelni.
Przygotowujemy sos: na patelni rozpuszczamy margarynę , dodajemy mąkę energicznie mieszając, zalewamy wodą, mieszamy, jak masa będzie jednolita dodajemy cuury i śmietankę, gotujemy chwilkę. Na koniec dodajemy migdały, ew przyprawiamy odrobiną soli - > sos gotowy.
Z mięsa formujemy steki, grillujemy, można lekko posmarować olejem.
Danie idealnie smakuje z kurczakiem, mi natomiast spasowały steki wołowe, polecam!!!!!
Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nalesnik 05.03.2012 12:43
ale to świetnie wygląda!
Agnik 15.12.2011 21:23
super
Ela15 16.06.2011 09:17
pycha
pawel6 23.02.2011 11:43
super propozycja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak