Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2 szkl
cukier 1 szkl
margaryna 1 kostka
smietana 18% 1/2 szkl
mleko 1 l
mąka 1 szkl
żółtko jajek 2 szt
cukier 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka

Ciasto: na stolnicy siekamy mąkę z margaryną, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, składamy i znowu rozwałkowujemy. Czynność tę powtarzamy kilka razy. Następnie robimy kulę i wkładamy do lodówki, aby ciasto się schłodziło. Po schłodzeniu dzielimy na dwie części i pieczemy dwa jednakowe placki na złoty kolor w piekarniku na grzanym do 180*C.
Krem: pół litra mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka oraz cukier, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy do wrzącego mleka i zagotowujemy. Pamiętajmy, aby ciągle mieszać.
Ciepły krem wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim plackiem.
Po przestudzeniu całość posypujemy obficie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 06.11.2011 19:36
super
traktorek 22.04.2011 16:22
świetne
dorotka0000025 25.02.2011 11:20
uwielbiam
katarzyna124 24.02.2011 12:00
super ciasto:)
ewasylwia 23.02.2011 10:35
uwielbiam to ciasto
Haneczka1 22.02.2011 21:55
wygląda pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak