Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka w winie

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 szt
wino czerwone wytrawne 1-1,5 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 3 ząbki
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka w winie

Szynkę umyć, osuszyć i natrzeć powyższymi przyprawami, a także rozgniecionymi ząbkami czosnku. Do naczynia żaroodpornego wlać 1 szkl wina i umieścić w nim szynke. Przygotowane mięso marynować około 12 godzin(co jakiś czas odwracając szynkę) . Przygotowane mięso piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 1,5 godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas szynkę oblewać winem(jeżeli będzie zbyt mało wina dolać jeszce pół szklanki). Przed podaniem szynkę pokroić na mniejsze kawałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak