Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kartoflak, czyli babka kartoflana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kartofle 3 kg
boczek wędzony 30 dag
cebula 2 szt.
kiełbasa 30 dag
czosnek 6 zabków
sól, pieprz, papryka do smaku
bazylia szczypta
oliwa 2 łyżki
jajko 3 szt.
mąka 5 łyżki
boczek 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: kartoflak, czyli babka kartoflana

Kartofle zetrzeć jak na placki kartoflane, odcisnąć nadmiar płynu. Na oliwie udusić czosnek, dodać pokrojone boczki i kiełbasę, podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa, udusić lekko, doprawić papryką. Do masy kartoflanej dodać jajka, mąkę i sól z pieprzem, wymieszać, dodać smazonkę i wymieszać. Całość wyłozyć na blachę, na wierzchu ułożyć plasterki wędzonego boczku i piec w piekarniku o temp. 180 stopni 1,5 godziny. Podawać z dowolnymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 02.10.2012 08:22
bardzo dobra
Stenka 30.09.2012 21:55
smaczne
gosia561 02.11.2011 08:35
amakowicie wygląda
Małgorzata106 22.03.2011 18:01
pycha
Jolanta_P-S 22.02.2011 18:00
a ja sobie przyszłam z pracy do domu i była zrobiona, zrobiłam więc zdjęcie, a potem była konsumpcja;)
pacpaw 22.02.2011 17:24
piękno samo w sobie :o) Z ben-ką mamy podobne smaki :o) Moja babcia jeszcze kiedyś smarowała wierzch babki śmietaną, wtedy robiła się taka fajna skórka. A boczek był zawsze od spodu.
ben-ka 22.02.2011 16:53
Jak ja lubię te ziemniaczane babki!!!!!! gorzej z ich zrobieniem:(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak