Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z kurek.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki
cebula
śmietana 12%

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z kurek.

Składniki:
* ok.0,5 kg mrożonych kurek (ja miałam wcześniej ugotowane)
* 2 cebule
* plaster masła -ok.4dag
* 50 ml białego wytrawnego wina
* szczypta gałki muszkatołowej
* 3 szklanki gotowego bulionu warzywnego
* 0,5 szklanki śmietany 12 %
* plaster boczku surowego wędzonego ok.10 dag
* sól,pieprz
* 1/3 pęczka natki pietruszki

W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w kosteczkę cebule.Zeszklić a następnie wrzucić także pokrojony w kostkę boczek wędzony.Podsmażyć.Wsypać kurki i chwilę smażyć razem.Na koniec podlać winem i zagotować.Wlać bulion,doprawić gałką muszkatołową,solą i pieprzem i gotować ok.3 minut.Odstawić z palnika.
Do śmietany wlać trochę zupy i energicznie rozmieszać.Wlać ją do garnka i wymieszać.Do każdego talerza wlać porcję zupy i posypać natką z pietruszki.
Ja podałam z pieczywem, w oryginale były grzanki np. z serem lub bagietka.
Przepis pochodzi z czasopisma kulinarnego Sól i Pieprz.Ilości składników są troszkę inne i w oryginale kurki były świeże.Czas przygotowania też wtedy jest dłuższy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 13.06.2013 13:52
mniam, już się nie mogę doczekać kiedy będą świeże kurki, powinny być lada dzień;):)
adam1f 29.07.2012 00:29
dobra
rjustysia 26.05.2012 10:47
Coś, co uwielbiam
Sarenka 13.10.2011 15:12
Ile tam jest tych smakowitych kurek - zjadloby sie taka zupke :P
SmacznaPyza 12.03.2011 08:52
w wyobraźni czuję jej smak i zapach! cudo!
Agnieszka_B 23.02.2011 14:53
Kurki są moimi ulubionymi grzybami... A zupa na ich bazie musi być baaaardzo smaczna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak