Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z masą i orzechami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1\\2 szt
mąka 40 dag
cukier niepelna szkl
żółtko jajek 3 szt
proszek do pieczenia 2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z masą i orzechami.

Z podanych składników
zagnieść ciasto i podzielić go na 2 placki i upiec każdy oddzielnie.Ostudzić.

Masa:
1 szkl. śmietany kremówki - 36%
1 cukier waniliowy
20 dkg jogurtu waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
5 dkg cukru
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody do napęcznienie a następnie rozpuścić na niewielkim ogniu i potem ostudzić.Jogurt połączyć z cukrem i dodać ostrożnie żelatynę i ubitą śmietanę z 1 cukrem waniliowym.

Beza kokosowa :
5 białek
3 łyżki cukru pudru
2,5 szklanki wiórek kokosowych
Ubić białka na sztywno i dodać cukier i wiórki kokosowe.W formie w której było pieczone ciasto kruche upiec bezę w temperaturze 150-160 stopni do momentu aż lekko się \"zezłoci\" i wtedy lekko wysunąć z piekarnika i poukładać połówki orzechów włoskich .Wyjąć z blaszki i ostudzić.

dżem truskawkowy
orzechy włoskie

Pierwszy placek kruchego ciasto posmarować dżemem truskawkowym i wyłożyć masę śmietanowo-jogurtową.Przyłożyć drugim plackiem ciasta i znów obficie posmarować dżemem.Na dżem położyć blat kokosowy z połówkami orzechów włoskich.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak