Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kartofle 1 kg
jajko 1 szt
mąka pszenna 1/2 kg
mąka kartoflana 2 łyżki
sól 2 łyżka
boczek 15 dag
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z boczkiem

Kartofle obrać i ugotować z 1 łyżką soli. Ciepłe kartofle przepuścić przez praskę, ostudzić. Dodać 1 jajko, mąkę kartoflaną, sól, pieprz do smaku, oraz tyle maki pszennej aby zagnieść ciasto. Utoczyć wałek, spłaszczyć i pokroić na ukośne kopytka. Gotować w dużej ilości wody, aż kopytka wypłyną. Boczek pokroić w drobną kostkę, stopić na złote skwarki.Odcedzić, wyłożyć na talerze i polać stopionym boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak