Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

smażona polenta z kurkami i kurczakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaszka kukurydziana 250 g
parmezan starty 40 g
woda 4 szklanki
masło 2 łyżki
filety z piersi kurczaka 300 g
kurki 200 g
groszek zielony 100 g
śmietana 30% 2 łyżki
sól
pieprz
curry

Przepis i sposób przygotowania na: smażona polenta z kurkami i kurczakiem

osoloną wodę zagotować, zmniejszyć płomień, wsypywać porcjami kaszkę cały czas mieszając drewnianą łyżką,
podgrzewać mieszając 30 min, dodać w trakcie podgrzewania parmezan ( trochę zostawić do posypania potrawy) i 2 łyżki masła,
przełożyć polentę do niskiego naczynia i poczekać aż ostygnie,
następnie pokroić ją w kawałki i obsmażyć na patelni,
piersi kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą pieprzem, curry i papryką,
obsmażyć na patelni, dodać oczyszczone kurki, chwilę smażyć,
następnie dołożyć groszek, chwile smażyć,
wlać śmietanę, doprawić, dusić kilka minut,
podawać z polentą,
posypać startym parmezanem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 27.05.2012 20:33
ojojojooj!!!! Musi być pyszna!!!!!
caralajna 01.02.2012 15:53
dobre, muszę wypróbować
eli_555 24.11.2010 22:55
Bardzo apetyczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak