Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki świąteczne.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
miód 20 dag
cukier puder 20 dag
margaryna 12 dag
jajko 1
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól szczypta
lukier
draże
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki świąteczne.

Na stolnicę (albo do miski) przesiać mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlać rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodać resztę składników i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Można także zrobić inaczej: miód zagotować z margaryną i przyprawami, schłodzić i połączyć z mąką, cukrem, sodą i jajkiem ( w tej wersji łatwiej się zagniata).
Ciasto po kawałku rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinać pierniczki. Pierniczki układać na natłuszczonej blasze (albo na papierze – ja wolę papier, bo potem nie muszę blachy szorować) zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo.
Piec ok. 10-15 min. w 160-170 stopniach aż będą złote, ale nie brązowe.
Pierniczki udekorować według własnej inwencji twórczej:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 21.02.2011 14:35
jakie fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak