Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z porami i serem pleśniowym

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
masło 100 g i 2 łyżki
jajko 4 szt
sól
pory 4 szt tylko biała część
śmietana 3 łyżki
ser pleśniowy niebieski 150 g
ser żółty 100 g sera o ostrym smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z porami i serem pleśniowym

Schłodzone masło siekamy z mąką i szczyptą soli, wbijamy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto a następnie wstawiamy je do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Formę do pieczenia wykładamy równomierną warstwą ciasta. Można ją przed pieczeniem wstawić jeszce na 10 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypyjemy suche fasolki lub groch ( by ciasto zbytnio nie urosło podczas pieczenia) i pieczemy przez 12 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu usuwamy fasolki i papier.

Białe części pora drobniutko kroimy i podsmażamy na maśle (2 łyżki) do miękkości.

Gdy pory przestygną mieszamy je z pozostałymi jajkami, śmietaną, pokruszonym serem pleśniowym, startym żółtym serem , solą i pieprzem, mieszamy i jednolitą masę wylewamy na podpieczony kruchy spód.

Pieczemy kolejne 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damian10 08.05.2012 16:04
super pomysł
Goya 28.02.2012 17:56
super
rjustysia 24.12.2011 10:10
Bardzo lubię takie wytrawne tarty :)
Smakuj 02.08.2011 13:49
pycha.
IlonaAlbertos 24.06.2011 23:24
Wygląda bajecznie.
PaniMISIOWA 19.06.2011 09:18
apetyczna
eli_555 01.06.2011 23:27
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak