Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet w cieście

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatki wieprzowe ze skórką 50 dag
cielęcina 30 dag
pierś z kurczaka 1 szt.
wątrubka 30 dag
szynka wędzona 12 dag
jaja 2 szt.
cebula 2 szt
pieczarki 20 dg
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Ciasto:
mąka 40 dag
smalec 4 łyżki
sól 1 szczypta
jajko 2 szt
białko 1 szt
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
boczek 1|2 tłusty
kajzerka 1 czerstwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet w cieście

PRZYGOTOWANIE DO MASY MIĘSNEJ:cebulę siekamy drobno,pieczarki oczyszczamy i lekko podsmażamy z cebulą,mięso kroimy na kawałki,bułkę zalewamy wodą aż do zmięknięcia,następnie odciskamy i mielimy,wszystkie wymienione składniki wrzucamy razem do wielkiej misy i mielimy 2 krotnie ,do masy dodajemy jajko i przyprawiamy,mieszamy.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:mąkę przesiewamy,dodajemy smalec i siekamy nożem na kruszonkę,dodajemy jajka i zagnieciona ciasto,zagniatamy kulę zawijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki.Po tym czasie wałkujemy ciasto w 2 prostokąty.
PRZYGOTOWANIE PASZTETU:wysmarowaną blachę tłuszczem posypujemy bułką,wykładamy formę ciastem,po czym umieszczamy na cieście połowę masy pasztetowej,następnie plastry szynki i drugą połowę masy.Całość przykrywamy 2 częścią ciasta,wierzch nakłuwamy widelcem,smarujemy rozmąconym białkiem.Pasztet pieczemy 90 min w temperaturze 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak