Pasztet w cieście

Pasztet w cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatki wieprzowe ze skórką

    50 dag
  • cielęcina

    30 dag
  • pierś z kurczaka

    1 szt.
  • wątrubka

    30 dag
  • szynka wędzona

    12 dag
  • jaja

    2 szt.
  • cebula

    2 szt
  • pieczarki

    20 dg
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Ciasto:

  • mąka

    40 dag
  • smalec

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • jajka

    2 szt
  • białko

    1 szt
  • owoc jałowca

    kilka szt.
  • boczek

    1|2 tłusty
  • kajzerka

    1 czerstwa
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE DO MASY MIĘSNEJ:cebulę siekamy drobno,pieczarki oczyszczamy i lekko podsmażamy z cebulą,mięso kroimy na kawałki,bułkę zalewamy wodą aż do zmięknięcia,następnie odciskamy i mielimy,wszystkie wymienione składniki wrzucamy razem do wielkiej misy i mielimy 2 krotnie ,do masy dodajemy jajko i przyprawiamy,mieszamy.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:mąkę przesiewamy,dodajemy smalec i siekamy nożem na kruszonkę,dodajemy jajka i zagnieciona ciasto,zagniatamy kulę zawijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki.Po tym czasie wałkujemy ciasto w 2 prostokąty.
PRZYGOTOWANIE PASZTETU:wysmarowaną blachę tłuszczem posypujemy bułką,wykładamy formę ciastem,po czym umieszczamy na cieście połowę masy pasztetowej,następnie plastry szynki i drugą połowę masy.Całość przykrywamy 2 częścią ciasta,wierzch nakłuwamy widelcem,smarujemy rozmąconym białkiem.Pasztet pieczemy 90 min w temperaturze 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat