Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet świąteczny

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina 60 dag
pręgi wołowe 30 dag
pierś z kurczaka 1 szt.
wątroba cielęce 30 dag
słonina 20 dag
jajko 5 szt.
cebula 3 szt
marchew 2 szt.
pietruszka 1 szt
grzyby suszone 3 szt.
czerstwe kajzerki 3 szt
oliwa 1 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
imbir do smaku
boczek 1|2 przerośnięty

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet świąteczny

warzywa zalewamy w garnku zimną wodą,dodajemy grzyby,liść laurowy pieprz,pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy na małym ogniu pół godz.W połowie gotowania przyprawiamy i dodajemy połowę słoniny i gotujemy jeszcze 30 min.do miękkości mięsa.Zdejmujemy z ognia i studzimy.Wątróbkę kroimy w plastry i obsmażamy na rozgrzanej oliwie.Wystudzone mięso przepuszczamy 3 krotnie przez maszynkę,bułkę zalewamy wodą i moczymy,aż zmięknie następnie mielimy.Do masy mięsnej dodajemy jajka,mocno doprawiamy.Wyrabiamy jednolitą masę.Pieczemy 1 godz w temperaturze 180 stopniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona25 04.04.2012 14:53
DOBRE

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak