Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z grzybami leśnymi i polędwiczką

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
masło 100 g
jajko 4 szt
sól
grzyby leśne
polędwiczka wieprzowa
ser żółty
tymianek
pieprz
śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z grzybami leśnymi i polędwiczką

Schłodzone masło siekamy z mąką i szczyptą soli, wbijamy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto a następnie wstawiamy je do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Formę do pieczenia wykładamy równomierną warstwą ciasta. Można ją przed pieczeniem wstawić jeszce na 10 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypyjemy suche fasolki lub groch ( by ciasto zbytnio nie urosło podczas pieczenia) i pieczemy przez 12 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu usuwamy fasolki i papier.

Polędwiczkę kroimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i podsmażamy na oliwie.

Podduszone wcześniej grzyby łączymy z mięsem , pozostałymi jajkami, śmietaną, startym żółtym serem, solą, pieprzem, tymiankiem i dokładnie mieszamy.

Wylewamy miksturę na podpieczony spód i ponownie pieczemy przez około 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hastalavista 23.03.2011 11:24
cudowne!
agnieszka189 21.02.2011 11:10
ojej przepraszam, zapomniałam podać wszystkich proporcji, polędwiczka jenda, niewielka wystarczy, grzybów im więcej tym lepiej, ja dałam tak ok 2 szklanek podduszonych podgrzybków i niewielką kostkę (ok 100-150 g) żółtego sera.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak