Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka na cieście francuskim

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasta francuskiego 20 dag
pieczarek 20 dag
pomidorów krojonych bez skórki 40 dag
śmietany kremowej 40 dag
pora 1 szt.
cebuli 1 szt.
jajek 2 szt.
masła 3 łyżki
mąki pszennej 1 łyżka
czosnku 3 ząbki
sól do smaku
parmezan 20 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka na cieście francuskim

Warzywa obrać i oczyścić. Pora pokroić w plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać por i cebulę. Zeszklić. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Również przełożyć na patelnię. Posypać solą oraz czarnym mielonym pieprzem. Podsmażać, aż będą miękkie. Na samym końcu do warzyw i pieczarek dodać pomidory osączone z zalewy. Podsmażać jeszcze kilka minut. Ostudzić i wymieszać z jajkami.

Przygotować sos: w naczyniu szklanym wymieszać śmietanę, starty parmezan oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem.

Cisto francuskie rozmrozić, posypać lekko mąką i rozwałkować.

Naczynie żaroodporne posmarować pozostałym masłem. Ułożyć ciasto francuskie. Na cisto wyłożyć połowę sosu, następnie warzywa z pieczarkami i pozostały sos. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 22.03.2012 20:38
wszystkie składniki mi pasują, więc na pewno by mi smakowało :)
iknkirke 07.03.2012 12:35
mniam
ilka_86 27.02.2012 20:13
pyszna zapiekanka
pawel6 25.02.2011 11:44
łatwa w przygotowaniu i pewnie smaczna
Misiek1 24.02.2011 07:22
podoba mi się pomysł na taką zapiekankę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak