Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z karkówki na grill

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 0,5 kg
Papryka słodka mielona Prymat 1 opakowanie
cebula 2 szt.
karkówka 0,5 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z karkówki na grill

karkówkę kroimy na plastry grubości 1 cm i rozbijamy, następnie kroimy na kwadraty ok 2x2 cm, tak samo kroimy boczek, następnie karkówkę posypujemy przyprawą do potraw KUCHAREK (dość mocno) oraz papryką słodką mieloną Prymat (1/2 opkowania), natomiast boczek posypujemy tylko papryką. Odstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Cebulę kroimy na grube plastry lub ćwiartki i nadziewamy na patyczki na przemian karkówkę, boczek i cebulę. Tak przygotowane szaszłyki obsmażamy na patelni z każdej strony i jeszcze ciepłe zawijamy w folię aluminiową. Kładziemy na grillu i grillujemy po ok. 10 minut z każdej strony. Można nadziewać na szaszłyki także grzyby (np. kurki lub pieczarki). Danie jest pracochłonne, ale warte tej pracy. Z pół kg karkówki będzie ok 9-10 szszłyków.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia71 21.06.2011 15:56
ekstra
gosia561 27.05.2011 13:09
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak