Szaszłyki z karkówki na grill

Szaszłyki z karkówki na grill

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    0,5 kg
  • papryka słodka mielona

    1 opakowanie
  • cebula

    2 szt.
  • karkówka

    0,5 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

karkówkę kroimy na plastry grubości 1 cm i rozbijamy, następnie kroimy na kwadraty ok 2x2 cm, tak samo kroimy boczek, następnie karkówkę posypujemy przyprawą do potraw KUCHAREK (dość mocno) oraz papryką słodką mieloną Prymat (1/2 opkowania), natomiast boczek posypujemy tylko papryką. Odstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Cebulę kroimy na grube plastry lub ćwiartki i nadziewamy na patyczki na przemian karkówkę, boczek i cebulę. Tak przygotowane szaszłyki obsmażamy na patelni z każdej strony i jeszcze ciepłe zawijamy w folię aluminiową. Kładziemy na grillu i grillujemy po ok. 10 minut z każdej strony. Można nadziewać na szaszłyki także grzyby (np. kurki lub pieczarki). Danie jest pracochłonne, ale warte tej pracy. Z pół kg karkówki będzie ok 9-10 szszłyków.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marcia71

21.06.2011 15:56
ekstra

gosia561

27.05.2011 13:09
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat