Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z porów

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pory 1/2 kg
masło 1 łyżka
ziemniaki 30 dag
mleko 1 szkl
śmietanka 1/2 szkl
szczypiorek usiekany 2 łyżi
żółtko jajek 1 szt
bulion drobiowy 4 szkl
pieprz do smku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z porów

Pory umyć, pokroić na kawałki, poddusić na rozgrzanym maśle. Gdy zmiękną, podlać bulionem i gotować pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości, odstawić i zmiksować. Wlać mleko, podgrzać. Żółtko wymieszać ze śmietanką, połączyć z zupą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać szczypiorek, wymieszać. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 23.08.2012 21:20
Uwielbiam zupy- kremy.
Wacław 10.10.2011 17:06
super !
alaaa 20.02.2011 19:22
świetna
MAR3STA 20.02.2011 19:19
chyba się skuszę;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak