Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w ziołach

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza ok 1 kg
masło 15 dag
szczypiorek usiekany 2 łyżki
koperek 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżeczka
czosnek ząbki 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
oliwa 3 łyzki
cytryna 1 szt
sól
pieprz
bazylia 1 łyzka
ser żółty 3 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w ziołach

Filety umyć, bardzo dokładnie osuszyć, duże pokroic na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, i odstawić na kwadrans w chłodne miejsce. Masło połączyć z posiekanymi ziołami, przyprawić do smaku sola i pieprzem, można dodac też czosnek. naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na każdym kawałku ryby rozsmarować porcję masełka ziołowego i masy z bułki tartej.
Masa z bułki tartej: tartą bułkę wsypać do mieseczki, dodać skórkę cytrynową i starty ser żółty. Dolać oliwę i wszystkie składniki dobrze wymieszać.Wstawić do rozgrzanego piekarnika 190C i piec ok 25-30 min. Podajemy np. z pieczywem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel6 21.02.2011 09:34
Ciekawe połączenie składników - warto wypróbować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak