Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mufinki ziemniaczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3 szt.
marchewka 2 szt.
stopione masło 2 łyżki
jajko 3 szt.
sok pomarańczowy 2 łyżki
sól
masło do posmarowania foremek 2-3 łyżki
buka tarta do foremek

Przepis i sposób przygotowania na: mufinki ziemniaczane

Ziemniaki ugotuj w mundurkach i po ostudzeniu obierz. Formy do mufinek posmaruj masłem, oprósz bułką tartą.
Marchewkę zetrzyj na grubej tarce. Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez sito, dodaj do nich roztopione masło, startą marchewkę, sok pomarańczowy, sól, pieprz oraz żółtka. Masę bardzo dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę i bardzo delikatnie, by nie opadła, połącz ją z resztą masy. Przełóż masę do foremek, oprósz niewielką ilością bułki tartej. Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni.
Mufinki piecz ok. 30 minut (jeśli foremki są duże, mufinki należy piec nieco dłużej, np. ok. 35-40 minut). Gotowe mufinki podawaj jako lekką przekąskę lub jako dodatek do innych dań, np. mięsnych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 10.07.2012 19:56
Pyszny pomysł :)
Jaheira11 24.06.2011 23:39
o to dopiero mufiny
marta1371 09.03.2011 18:06
smacznie i pomysłowo
iga2 20.02.2011 16:38
ciekawe i pewnie smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak