Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papuzie mleczko

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

galaretka owocowa 1 torebka
wiórki kokosowe 20 dag
mleko lub słodka śmietanka 1 szklanka
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Papuzie mleczko

Mlekiem zalać wiórki, pozostawić do napęcznienia (ok 30 minut). Rospuścić galaretkę (w połowie objętości wody jaką przewiduje przepis na odwrocie opakowania), ostudzić do temperatury pokojowej. Ubić mikserem dodając powoli po łyżce namoczone wiórki z mlekiem. Wszystko wylać do natłuszczonej lub wyłożonej aluminiową folią foremki i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki.

PS: Można polać polewą czekoladową przygotowywaną z: 3 łyżek masła, 1 łyżki kakao, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mleka. Masło należy roztopić na maleńkim ogniu, dodać pozostałe składniki i mieszać dopóki cukier się nie rozpuści i nie powstanie jednolita masa :) Wtedy lekko ostudzić i polać przygotowane wczesniej papuzie mleczko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 20.02.2011 14:49
fajny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak