Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

filet z kurczka z sosem kokosowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filety z piersi kurczaka 4 szt.
mleczko kokosowe 1 szklanka
limonka 1 szt.
olej 2-3 łyżki
papryczka chili 1 szt.
sos sojowy 2 łyżki
ząbki czosnku 2 szt.
wiórki kokosowe 2 łyżki
sól
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
imbir świeży 1 kawałek
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: filet z kurczka z sosem kokosowym

Piersi kurczaka oczyść, jeśli są podwójne przetnij. Limonkę umyj, bardzo cienko obierz ze skórki i wyciśnij sok. Chili oczyść, obierz, bardzo drobno posiekaj. Ząbki czosnku obierz i rozgnieć.
Filety natrzyj czosnkiem i chili. Skrop je połową soku z limonki i sosem sojowym.
Przygotuj sos: Wiórki kokosowe upraż w rondlu na złoty kolor, zalej mleczkiem kokosowym. Dodaj starty imbir, paski skórki z limonki oraz kurkumę. Przegotuj krótko na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozrób z woda, wlej do sosu i zagotuj. dopraw solą i resztą soku z limonki.
Na rozgrzanym oleju usmaż filety z kurczaka na złoty kolor z obu stron. Gotowe pokrój i przełóż na półmisek. Podawaj z sosem kokosowym w sosjerce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 14.08.2011 22:30
fajny pomysł
Neetka90 25.07.2011 12:25
ciekawy przepis
Neetka90 25.07.2011 12:25
ciekawy przepis
Neetka90 25.07.2011 12:25
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak