Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp smazony w panierce

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1
jaja 3
mąka kukurydziana 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Karp smazony w panierce

SKŁADNIKI:

* karp opatroszony swiezy lub mrozony - 1 sztuka, ok 1,5 kg,
* jaja swieze - 3 sztuki,
* maka kukurydziana - 1,5 szklanki,
* bulka tarta - 2 szklanki,
* vegeta - lyzka,
* sól,
* olej do smazenia - 1/2 szklanki.

PRZYGOTOWANIE:

Odcinamy glowe, pletwy i ogon, odrzucamy. Myjemy karpia pod strumieniem wody, oczyszczajac go ze sluzu. Obieramy skóre z lusek przy pomocy noza, powtórnie myjemy i sprawdzamy czy w rybie nie pozostalo wiecej lusek, odcinamy skostnialy grzbiet. Kladziemy rybe na deske do krojenia i kroimy wzdluz w dosc szerokie paski (okolo 4 zblizone wielkoscia czesci), na tzw. dzwonka. Kazde dzwonko przekrajamy na pól w miejscu, gdzie przebiega glówka chrzastka. O ile to mozliwe, usuwamy widoczne, latwe do wyciagniecia osci. Delikatnie solimy kazda czesc karpia z kazdej strony i wstawiamy na godzine do lodówki. Roztrzepujemy jaja i mieszamy je z vegeta. W osobnych pólmiskach przygotowujemy make i bulke tarta. Obtaczamy kolejno karpia w: mace, jajach i bulce tartej. Wrzucamy go na dobrze rozgrzany olej i smazymy na srednim ogniu z obu stron, do zrumienienia. Nie dodaje pieprzu do ryby, mozna dodac jesli ktos lubi. Smaczne
na zimno i na goraco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 21.08.2013 13:08
dawno nie jadłam,pyszny
jasiek 24.12.2011 11:59
prosty
jasiek 24.12.2011 11:59
prosty
IZABELA29 06.11.2011 12:34
jak dawno go nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak