danie meksykańskie

danie meksykańskie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    1 kg
  • kukurydza w puszce

    1 opakowanie
  • paryka zielona świeża

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • pieprz czamy mielony Prymat

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    2-3 łyżeczki
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • fasola czerwona z puszki

    1 opakowanie
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka ostra mielona

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mięso mielone podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka, smażymy drobno pokrojoną cebulę (trzeba zeszklić), smażymy drobno pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną, przekładamy wszystko do mięsa. Dodajemy pół litra wywaru z kostki rosołowej. Gotujemy wszystko. Po ok. 15-20 minutach dodajemy kukurydzę i fasolę i gotujemy jeszcze kolejne 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy bardzo krótko. Danie można podawać z ryżem lub makaronem, a nawet samo. Jeśli będzie zbyt rzadkie, to można zagęścić mąką. Jest świetne także gdy zamiast mięsa mielonego damy kawałki piersi z kurczaka lub indyka (usmażone lub ugotowane)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna141

22.06.2011 08:55
fajny przepis

iwona332

27.09.2010 22:09
super

Sylwia80

29.06.2010 12:22
jak tylko będę to danie przyrządzać to zrobię zdjęcie i wrzucę

banditka

24.06.2010 21:18
przepis fajny

mehia

20.06.2010 12:20
szkoda , że nie ma fotki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat