Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cappuccino - ciasto przekladane

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt ciemny
cappucino
smietam

Przepis i sposób przygotowania na: Cappuccino - ciasto przekladane

KŁADNIKI:

* Biszkopt ciemny:
* maka pszenna - 1/2 szklanki (obj. szkl. 250g),
* maka ziemniaczana - 1/2 szklanki (obj. szkl. 250g),
* kakao ciemne gorzkie - 2 lekko czubate lyzki,
* cukier
brazowy (lub krysztal) - 3/4 szklanki,
* jaja swieze - 4 srednie sztuki,
* aromat rumowy- 1/2 lyzeczki;
* Masa budyniowa:
* budyn cappuccino Delecta duzy, na 0,75ml mleka - 1 opakowanie,
* budyn waniliowy, na 0,5 ml mleka - 1 opakowanie
* mleko 2% lub 3,2% - 0,75ml,
* maslo - 250g,
* posypka czekoladowa lub wiórki czekoladowe - 50g,
* cukier krysztal - 12 lyzek stolowych,
* sok z cytryny - 2 lyzki,
* ekstrakt waniliowy - ok 2/3 lyzeczki,
* Poncz:
* woda przegotowana - ok 1,3-1,5 szklanki,
* sok z cytryny - 2-3 lyzki,
* vódka - 2 lyzki (niekoniecznie),
* syrop/sok wisniowy, malinowy lub porzeczkowy - kilka lyzek,
* cukier waniliowy - 1 lyzeczka;
* Masa smietanowa cappuccino:
* smietana kremówka - 600ml,
* galaretka cytrynowa - 1 opakowanie na 3/4 szklanki wody,
* cukier puder - 3 lekko kopiaste lyzki,
* zelatyna - 1 lyzka rozpuszczona w niewielkiej ilosci cieplej - u mnie ok 1/4 szkl. wody,
* cappucino - 10g, czyli jedno opakowanie, u mnie Nescafe Irish Cream.


PRZYGOTOWANIE:

Wymieszac obie maki z kakaem i przesiac przez sito (wazne). Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy zóltka od bialek. Bialka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, gdy beda juz sztywne, dodajemy cukier i ponownie ubijamy na sztywno. Do bialek dodajemy po jednym zóltku, ciagle miksujac. Dodajemy stopniowo suche skladniki i mieszamy je lyzka, najlepiej drewniana. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C
. Przygotowujemy duza, prostokatna blaszke do pieczenia, smarujemy ja tluszczem i posypujemy bulka tarta. Przelwamy ciasto do formy, wstawiamy do piekarnika i przeczemy w 180 C przez 25-30 minut. Wyjmujemy forme z piekarnika i odstawiamy w chlodne miejsce. Gdy biszkopt juz ostygnie wyjmujemy go delikatnie i przekrajamy wszerz na 2 równe kawalki. Przygotowujemy poncz, laczac wszystkie skladniki. Biszkopt wkladamy z powrotem do formy
lub ukladamy, na duzej, prostokatnej sztywnej podstawce i nasaczamy ponczem. Przygotowujemy budyn w polowie zalecanego na opakowaniu ilosci mleka, czyli 0,75ml. Zagotowujemy niewielka ilosc mleka
, a w pozostalym rozpuszczamy doklanie proszek budyniowy, i przyrzadzamy dalej budyn w/g wskazówek na opakowaniu. Ugotowany budyn pozostawiamy do ostygniecia. Miekkie maslo utrzec z cukrem, po czym miksujac, dodawac po kopiatej lyzce ostudzonego budyniu, dodac takze sok z cytryny. Gdy masa bedzie puszysta i jednolita, dodac posypke/wiórki czekoladowe. Powstala mase rozsmarowac równmiernie na biszkopcie. Przykryc kolejnym plackiem biszkoptowym i dobrze nasaczyc. Galaretke i zelatyne rozpuscic w 1 szklance goracej wody, przestudzic. Przygotowujemy kolejna mase. Zimna smietane prosto z lodówki ubijamy z cukrem na sztywno, miksujac dodajemy cappuccino. Na koniec wlewamy przestygnieta galaretke z zelatyna i krótko miksujemy do polaczenia sie skladników. Gdyby galaretka za mocno nam zastygla, podgrzewamy ja przez 10 sekund w mikrofali. Powstala mase rozsmarowujemy na biszkopcie. Mozna utworzyc nozem lub widelcem dekoracyjne wzorki, ciasto bedzie wygladalo atrakcyjniej. Wierzch mozna posypac wiórkami czekoladowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki na okolo 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 18.08.2012 23:09
pyszne
Andzia1977
Andzia1977 06.07.2012 20:00
może być pyszne ciacho!
Andzia1977
Andzia1977 06.07.2012 20:00
może być pyszne ciacho!
ajres 03.06.2012 23:13
dobre
maciek7 24.05.2012 20:29
pyszne, ale pracochłonne
meredith 28.03.2012 09:00
o nie tiramisu a tez pyszne :)
meredith 28.03.2012 09:00
o nie tiramisu a tez pyszne :)
Barbara40 17.03.2012 16:02
Na pewno smaczne
Magda60 05.02.2012 22:27
smakowite
rjustysia 20.01.2012 12:35
Świetne :) zamierzam zrobić :)
anemon 28.12.2011 09:57
Twoje ciasto prezentuje się wspaniale.
Anna146 06.08.2011 12:56
pysznie wygląda
Misiabe 20.02.2011 15:09
Super, na sam widok aż bym zjadła kawałek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak