Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z delicjami

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 3/4 szklanki
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
mleko 1/2 litra
masło 200 gramów
delicje 20 dag
brzoskwinie w puszce 1 puszka
galaretka brzoskwiniowa 2 sztuki
budyń śmietankowy 2 sztuki
jajko 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z delicjami

Przygotowanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek, następnie wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie, lecz bardzo dokładnie mieszamy, żeby masa była jednolita i gładka. Ciasto wylewamy na blachę (30x14cm) i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie kremu: Na mleku gotujemy budynie wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo przestudzony budyń. Masę dzielimy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy do stężenia (lekkiego).

Przełożenie ciasta: Na biszkopt kakaowy dajemy część masy budyniowej, następnie układamy delicje i przykrywamy je pozostałą masę. Następnie układamy brzoskwinie z puszki i wylewamy tężejącą galaretkę. 

Całość odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa i galaretki dobrze zastygły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pacia 05.04.2012 09:31
ale cudo-lubię ciasta z delicjami i lubię z budyniem
jogobella23 05.02.2012 18:57
super
hastalavista 30.03.2011 17:39
fajne :)
SyMiki 20.02.2011 13:29
pychotna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak