Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka śledziowa z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2
pieczarki 400 g
śledzie 600 (w zalewie solnej)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa z pieczarkami

SKŁADNIKI:

* sledzie solone matias - 600g,
* pieczarki malutkie - 400g,
* cebula - 2 duze,
* keczup - 300-350ml,
* olej do smazenia - 1/4 szklanki,
* cukier,
* sól, pieprz ziolowy, papryka czerwona w proszku.

PRZYGOTOWANIE:

Sledzie pluczemy i moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin, po czym kroimy na prostokatne kawalki. Cebule obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w pólpiórka. Pieczarki obieramy. Kapelusze kroimy w cienkie paski, korzonki w kosteczke. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebule, dodajemy lyzke curku, podsmazamy przez 2 minuty, dodajemy pieczarki, mieszamy. Dodajemy szczypte soli, 1/2 lyzeczki papryki w proszku i pieprz, mieszamy. Smazymy do zeszklenia cebuli, po czym chlodzimy. Do duzej salaterki wrzucamy pokrojone sledzie, dodajemy cebule z pieczarkami i zalewamy keczupem. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na okolo 2 godziny, aby smaki
sie przegryzly.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka189 01.06.2011 09:39
ale bym zjadła takiej sałatki
Gosia32
Gosia32 24.03.2011 12:54
wygląda zachęcająco;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak