Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z łopatki i pieczarek.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa b/k
pieczareki całe
cebula

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z łopatki i pieczarek.

Składniki:
* 60 dag łopatki wieprzowej b/k
* 40 dag pieczarek
* 1 duża cebula
* 3 ząbki czosnku
* 3 łyżki przyprawy do mięsa duszonego
* 50 ml czerwonego wina wytrawnego

* 2 liście laurowe
* 6 ziaren ziela angielskiego
* pieprz czarny mielony
* 2 łyżeczki mąki pszennej
* 2 czubate łyżki masła

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać, odciąć trzonki (które siekamy). Kapelusze jeśli są małe użyjemy w całości a duże przekroić na pół.
Rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w piórka cebule i posiekany czosnek, poddusić. Dołożyć mięso i na małym ogniu smażyć, mieszając. Dodać pieczarki, chwilkę podsmażyć, podlać wodą i wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Wsypać przyprawę do mięsa duszonego, wlać wino wytrawne czerwone i dusić ok. 45 minut. Doprawić pieprzem i ew. solą. Wierzch mięsa lekko oprószać mąką pszenną i mieszać, aż zagęści nam sos i straci posmak surowizny.
Podawać np. z kaszą i surówką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Puszcza 28.02.2013 13:38
wino, listek laurowy i ziele, to daje super smak
Justyna/Dzastus 12.07.2012 11:50
pychotka taki gulasz.
ziutula
ziutula 14.03.2012 22:46
lubię takie gulasze ..
eli_555 24.04.2011 23:24
pychota
Nina7 20.02.2011 10:13
ten gulasz zawiera wszystkie składniki które lubię... Musi być pyszny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak