Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka musztardowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka
karkówka 60 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka musztardowa

Karkówkę na wysokości 1/3 nacinamy wszerz z lewej strony do prawej strony (prawie do końca) oraz na wysokości 2/3 od prawej strony do lewej strony (ale też nie do końca). Następnie nacięte płaty lekko odchylamy i smarujemy odkryte miejsca bejcą musztardową (przepis „Bejca musztardowa” http://www.doradcasmaku.pl/przepis/108650/bejca-musztardowa.html ) i składamy z powrotem. Karkówkę na wierzchu nacieramy jeszcze solą i pieprzem czarnym. Jeśli nam zostanie można również bejcą. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy karkówkę (wraz z bejcą) do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Stopniowo obniżamy temperaturę tak, aby po ok. 45 minut uzyskać temperaturę 170°C. W tej temperaturze trzymamy mięso jeszcze przez ok. 1-1,5h aż mięso będzie upieczone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 06.03.2012 19:58
pycha
IlonaAlbertos 26.08.2011 20:57
Uwielbiam takie mięska.
MAR3STA 25.02.2011 11:57
znakomicie smakuje;)
Motorek 24.02.2011 00:27
pycha
Iwona51
Iwona51 22.02.2011 11:46
aż ślinka cieknie
pacpaw 20.02.2011 10:45
ale jest w bejcy która smarowana jest karkówka. Z tego powodu, że DS nie oferuje takich nazw jak marynata, bejca itp. staram się nie pisać ich w składnikach, lecz tylko w wykonaniu.
Babciagramolka 20.02.2011 08:11
Tytułowa musztarda ze składników uciekła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak