Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń z sera twarogowego

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twaróg 35 dkg
ziemniaki 2 szt.
jajko 4 szt.
margaryna 6 dkg
natka pietruszki 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń z sera twarogowego

Zemleć ser razem z ugotowanymi ziemniakami. Żółtka utrzeć z margaryną na puszystą masę, dodać ser, natkę pietruszki, przyprawy do smaku i jeszcze wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, odrobię tartej bułki i ostrożnie wymieszać. Włożyć do garnka wysmarowanego margaryna. Garnek wstawić do wrzącej wody, która powinna sięgać do 3/4 garnka z masą. Wolno gotować około 1 godziny, a następnie wyjąc garnek i zdjąć szczelną pokrywkę i po kilku minutach otworzyć. Odkroić brzegi budyniu i odwracając do góry dnem wyłożyć budyń na duży talerz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

klaklak 14.02.2012 22:41
bardzo interesujące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak