Sałatka z ogórków i papryki w zalewie octowej

Sałatka z ogórków i papryki w zalewie octowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki świeże

    4 kg
  • woda

    4 szklanki
  • cukier

    2-3 łyżki
  • ocet

    2 szklanki
  • sól

    5-6 łyżek
  • pieprz ziarnisty czarny Prymat

    kilka ziaren
  • marchewka

    1 kg
  • cebula

    70 dag
  • papryka

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki i paprykę dokładnie myjeny. Ogórki bez obierania kroimy w plasterki i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy sól, wszystko mieszamy i odstawiamy na około 3 godz, żeby puściły sok. Paprykę kroimy w drobne paseczki, cebulę zaś w talarki i na pół. Następnie myjemy i obieramy marchewkę, ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Do ogórków dodajemy paprykę, cebulę, marchewkę i przyprawy wraz z octem, wodą i cukrem, wszystko razem mieszamy, następnie przekładamy do słoików. Na koniec dolewamy pozostały w misce sok. Wszystko pasteryzujemy około 15- 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

02.02.2014 20:19
bardzo taka lubię .

IKrakowianka

28.09.2013 19:54
super sałatka

misia53

16.09.2013 00:16
W zimie jak znalazł , tylko ja lubie łagodne

joanna77

13.09.2011 22:23
też taką robie,jest pyszna

Iwusia

12.10.2010 15:10
Do obiadu jest jak znalazł :)

Smakosz6

28.09.2010 16:53
MNIAM!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat