Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada starta do posypania
Ciasto:
mąka 250 g
cukier 100 g
masło 125 g
jajko
szczypta soli
Nadzienie:
orzechy 200 g
śmietana 250 g
jajko 3
żółtko jajek
cukier 100 g
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z orzechami

Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób szybko ciasto, włóż do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, wylepiając spód i brzegi. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 min, rozgrzanego wcześniej do 200 stopni.

Orzechy posiekaj i wymieszaj ze śmietaną, żółtkami, jajkami, cukrem oraz cynamonem. Nadzienie rozłóż na tarcie i ponownie wstaw do piekarnika na 15 min. Piecz w temp 170 stopni.
Jeszcze ciepłą tarte posyp czekoladą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak