Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Azjatyckie szaszłyki z kurczaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z piersi kurczaka 750 g
szalotka
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 2 łyżki
kolendra mielona 2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 2 łyżeczki
kardamon szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
cynamon szczypta
jogurt 100 ml
sól 1/2 łyżeczki
pieprz
olej sezamowy
imbir 2 kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Azjatyckie szaszłyki z kurczaka

Mięso pokroić na dwucentymetrową kostkę. Szalotkę i czosnek obrać i grubo posiekać. Imbir zetrzeć.
Z szalotki, czosnku, imbiru, soku cytrynowego i przypraw zrobić za pomocą miksera gładką masę. Dodać jogurt i sól.
Mięso nadziać na osiem drewnianych patyczków i włożyć do dużej formy. Nałożyć na nie pastę z przypraw. Szaszłyki marynować pod przykryciem przez kilka godzin w lodówce.
Odsączone szaszłyki przypiec na podgrzanym grillu lub w patelni z olejem sezamowym na złotobrązowy kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak