Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone w sosie grzybowym

3.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kotlety mielone w sosie grzybowym to propozycja obiadu dla fanów treściwych posiłków. Do przygotowania sosy wybierz dostępne lub ulubione grzyby - podgrzybki, borowiki, kurki. Pycha!

Składniki:

mięso mielone 30 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
jajko 1 sztuka
skrobia kukurydziana 2 łyżeczki
pieprz, sól do smaku
olej 2 łyżki
bułka 1 sztuka
mąka 3 łyżki
podgrzybki suszone 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone w sosie grzybowym

Jak przygotować kotlety mielone w sosie grzybowym? Prostszego obiadu nie można sobie wyobrazić i do tego bardziej aromatycznego. 

Grzyby namoczyć w 2 szklankach wody i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie. Do mięsa mielonego dodać namoczona i odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz, dobrze wyrobić, w razie potrzeby dodać tartą bułkę. Formować okrągłe kotleciki.

Każdy obtoczyć w mące i smażyć z obu stron. Ułożyć w rondlu, podlać kilkoma łyżkami wywaru i dusić. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru łyżką cedzakową, pokroić je w cienkie paski, dodać do mięsa. Skrobię rozprowadzić wywarem z grzybów, wlać do wywaru, wymieszać i wlać do rondla z kotletami i grzybami.

Dusić aż sos zgęstnieje. Podawać z kaszami.

Inne przepisy warte Twojej uwagi:

Drobiowe kotlety mielone

Pieczone kotlety mielone

Kotlety mielone w sosie pomidorowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak