Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z dynią

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

miód 1/2 łyżeczki
sól
śmietana kremówka 2 łyżki
mała dymka
zioła włoskie 1 łyżka
gałka muszkatołowa tarta
ryż 62,5 g
wino białe wytrawne 1 łyżek
dynia 150 g
tłuszcz 1 (roślinny)
cebula 1 łyżka
rosół drobiowy 125 (instant)

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z dynią

Dynię starannie osączyć na sitku. Połowę tłuszczu rozgrzać, podsmażyć na nim dynię. Dodać wino, miód i szczyptę soli, przykryć, dusić 3 minuty.
Pozostały tłuszcz rozgrzać, zeszklić na nim cebulę, dodać ryż, zeszklić. Podlać rosołem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem, gotować 20 minut, często mieszając.
Do ryżu przełożyć dynię, podgrzewać kilka minut.
Dymkę oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Przełożyć z ziołami włoskimi do ryżu. Przyprawić solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak