Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na niedzielę

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyzki
jaja 6 szt
cukier 1 szkl
olej 3 łyzki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na niedzielę

Jajka ubijać z cukrem i aż zbieleją i powiększa swoja objętość. Do ubitej masy jajecznej dodać olej a następnie powoli przesiane maki połączone z proszkiem do pieczenia i kakao. gotowe ciasto wylać na formę wyłożona papierem do pieczenia: Piec w temperaturze 160 ° ok. 30 min. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Krem śmietanowy:
0,5 l smietany30%
2 czekolady 100 g gorzkie
0,5 czekolady mlecznej
2 łyżki rumu
2 śmietan-fixy
Śmietanę wlać do garnuszka, pokruszyć do niej czekoladę , wsypać cukier waniliowy i podgrzewać na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. nie gotować. Następnie wlać rum lub kilka kropel olejku rumowego dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia a potem wstawić do lodówki na kilka godzin żeby się dobrze wychłodziło. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Po wychłodzeniu ubijać jak śmietanę z dodatkiem śmietan-fixow.

Krem malinowy:
1 op śnieżki
1 szklanka miksowanych malin
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki cukru
Maliny zmiksować z dodatkiem cukru, Żelatynę rozpuścić w 2 -3 łyżkach gorącej wody, trochę ostudzić i połączyć z malinami. Gdy masa zacznie tężeć przygotować śnieżkę według przepisu na opakowaniu i połączyć z tężejąca masa malinowa.

Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
30 szt. podłużnych biszkoptów
Przełożenie:
- ciasto
-krem malinowy
-biszkopty (namoczone w kawie capucino)
-dżem z czarnej porzeczki
-krem czekoladowy
-ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak