Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki . ;-)

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki pszennej pół kg
jajko 3
cukru waniliowego małe opakowanie
cukier pół szklanki
Soda oczyszczona Prymat łyżeczka
kwaśnej śmietany 3 łyżki
sól szczypta
olej
cukier puder
twaróg pół kg

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki . ;-)

Twaróg mielimy lub przepuszczamy przez specjalną praskę. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel mogel. Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy jajka, twaróg i śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy spirytus.Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółeczka za pomocą szklanki, w środku każdego wycinamy mniejsze - za pomocą kieliszka. Oponki smażmy partiami na dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Wyjmujemy gdy uzyskają rumiany kolor, osączamy je chwilę na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Neetka90 19.02.2011 22:06
tak , tak. polecam! :))
Dorota59 19.02.2011 13:41
oj lubimy
ewasylwia 19.02.2011 10:28
pyszne lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak