Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

melonowe torciki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 250 gram
wino białe wytrawne 1 szklanka
galaretka wiśniowa 2 szt.
cukier 1/2 szklanki
melon miodowy 1 kg
śmietana kremówka 3/4 szklanki
wiśnie kandyzowane 10 szt.
cukier puder 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: melonowe torciki

Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wykrój kółeczka o średnicy 6-7 cm. Z pozostałego ciasta wykrój małe trójkąciki. Ciasteczka piecz w temp. 200 stopni przez 8-10 minut aż do zrumienienia.
Zagotuj wodę z winem i cukrem. Rozpuść w niej galaretki. Lekko przestudź.
Z melonów obierz skórkę i usuń pestki. Miąższ pokrój na małe kawałki. Do wyższych, okrągłych foremek lub szklanek włóż upieczone kółeczka i połóż kawałki melona. Zalej schłodzoną galaretką. Wstaw do lodówki, aż zastygną.
Ubij śmietanę. Galaretki wyjmij z foremek. Udekoruj bitą śmietaną, trójkącikami z ciasta posypanymi cukrem pudrem i wiśniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak