Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik czekoladowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gorzkiej czekolady. 150 g
masła 150 g
jajko 3
cukru pudru 100 g
mąki pszennej 30 g
lody
foremki do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik czekoladowy

Bardzo proste w wykonaniu i przepyszne torciki czekoladowe. Dlaczego z gorącym sercem? Ponieważ po odłamaniu kęsa wypływa prawdziwa gorąca czekolada.
Miskę wstawiamy do garnka z gotującą się wodą, wkruszamy czekoladę, gdy się lekko rozpuści dodajemy masło, i cukier puder, mieszamy. Gdy wszystko się rozpuści i dobrze połączy, miskę zdejmujemy i studzimy. W momencie gdy masa dobrze ostygnie dodajemy roztrzepane jajka i mąkę - mieszamy na gładka masę.
Foremki smarujemy masłem, wlewamy do nich masę czekoladową, do 2/3 ich wysokości. Wypełnione foremki wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny (może przygotować je również dzień wcześniej). Następnie wyjmujemy, pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach C. Podajemy z lodami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 02.07.2011 18:45
muszę wypróbować
Angelika10 12.04.2011 19:53
Fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak