Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowa na indyku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 1

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowa na indyku

* udziec indyka z koscia - 700g,
* cebula biala - 1,
* por - 1,
* marchewka - 3 nieduze,
* kalafior - 1 dorodny,
* korzen pietruszki - 2 duze,
* 3-4 duze ziemniaki,
* seler naciowy - 2 lodygi,
* bulwa selera - kawalek,
* czosnek - 2 zabki,
* natka pietruszki - maly peczek,
* sól, pieprz,
* lisc laurowy - 2 sztuki,
* vegeta - 3 lyzki,
* woda zimna - 2 litry,


PRZYGOTOWANIE:

Do duzego garnka wlac 2 litry zimnej wody, wlozyc do niego umyta i ponacinana dosc gleboko w kilku miejscach noge z indyka, dodac vegete, zagotowac. Gotowac przez okolo 40 minut. Cebule, ziemniaki, kalafior, pora, selery, pietruszke, marchewke i czosnek, obrac, umyc i osuszyc. Aby ziemniaki nie ciemnialy, pokroic je w kostke i zalac zimna woda. Kalafiora pokroic na male rózyczki, cebule na kosteczke, pora na prazki, marchewke w pólkrazki, pietruszke i selery w kosteczke, czosnek na kosteczke, a natke posiekac. Po uplywie 40 minut, do gotujacego sie wywaru dodac cebule, marchew, korzen selera i pietruszke, gotowac 10 minut, po czym wrzucic lisc laurowy, pieprz, sól, kalafior i ziemniaki, gotowac 20 minut, po czym wrzucic selera naciowego i pora. Na kilka minut przed zakonczeniem gotowania dodac czosnek i pietruszke i doprawic do smaku vegeta. Podawac z kawalkami udzca z indyka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 30.06.2013 09:20
bardzo treściwa ta zupa ( na indyku też nie robiłam)
pacpaw 21.11.2011 21:36
indyczego mięsa jeszcze nie wykorzystywałem do zup

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak