Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluseczki francuskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1 łyzka
jajko 4 szt
mąka pszenna 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kluseczki francuskie

Masło utrzeć w misce, dodając po 1 żółtku. Z białek ubić pianę, lekko wymieszać z utartymi żółtkami, dodawać mąkę, koniecznie przesiewając przez sito (mąka nie może być zbita), lekko wymieszać, zrobić próbę z ciasta- jeżeli kluski się rozlatują, dodać jeszcze mąki (dużo zależy od wielkości jajek). Na osoloną i lekko gotującą się wodę kłaść małą łyżeczką kluseczki, odwrócić widelcem na druga stronę. wyjmować siteczkiem i wkładać do doprawionego rosołu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 14.11.2010 10:41
ładnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak