Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto piegus

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 35 dag
jajko 4 szt
masło 25 dag
cukier puder 1,5 szkl
mleko 1 szkl
mak 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto piegus

Mleko z masłem zagotować, ostudzić. Żółtka z cukrem pudem i cukrem waniliowym utrzeć do białości, połączyć z mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać mleko z masłem, wsypać mak, dodać aromat i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 31.07.2013 07:26
szybkie i smaczne
Rybciia 07.06.2012 23:50
fajne
IlonaAlbertos 15.02.2012 23:47
Musze kiedys zrobić.
Iwusia 15.02.2012 23:29
smaczne
MAR3STA 18.02.2011 17:45
jeszcze takiego nie robiłam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak