Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z porem i figami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
woda 1 szklanka
mleko 1/4 szklanki
figi suszone 100 g
por (białe części) 2 sztuki
szynka wędzona 5 plastrów
śmietanka 30 % 1/2 szklanki
szczypiorek posiekany
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
ryż 100 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z porem i figami

• z mąki, wody, mleka, szczypty kurkumy i soli robimy ciasto na naleśniki, smażymy,
• pory kroimy w dość duże krążki, figi na ćwiartki, szynkę w paski,
• na patelni podsmażamy szynkę, dodajemy pory, figi i śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i chwilę dusimy,
• wsypujemy ryż i posiekany szczypior, chwilę podgrzewamy mieszając,
• na talerz wykładamy naleśnik, nakładamy porcję farszu i składamy naleśnik na pół

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 09.05.2011 07:10
bardzo ciekawe
wedith1 07.03.2011 10:01
Tego bym spróbowała:) Uwielbiam por a te figi......mmmmmm!
bami 27.01.2011 18:09
Muszę przyznać, że połączenie fig z porem mnie zszokowało, ale na zdjęciu wygląda to całkiem smakowicie :)
Jolanta40 30.10.2010 17:30
same pyszności
banditka 30.08.2010 10:25
intrygujace polaczenie :)
pchelka79 03.08.2010 07:00
dzięki
bernika 16.06.2010 17:52
ciekawe połaczenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak