Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z bitą śmietaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
mąka pszenna 4 duże łyżki
cukier puder 6 dużyc łyzek
kakao 1 duża łyżka
cukier wanilinowy 2
czekolada deserowa kilka kostek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kremówka 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z bitą śmietaną

1. Z białek ubijmy sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder, 1 cukier wanilinowy i po kolej żółtka. Przestajemy miksować i do ciasta dodajemy przesiana mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie mieszamy w jedna stronę drewniana łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy ok 20 min w temp 200 stopni.
2. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy i 5-10 minutach odparowania przecinamy je na pół.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru wanilinowego.

Wyk: Na jedną połówkę ciasta nakładamy bitą śmietanę, przykładamy ciastem i na wierzch znów nakładamy bitą śmietanę. Na całość ścieramy kilka kostek czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita23 15.03.2011 11:16
pyszne
Agnieszka_B 19.02.2011 14:50
Przepyszny musi być:)
Emilia22 18.02.2011 14:52
świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak