Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ryżu i śliwek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 20 dag
mleko 1 szkl
śliwki węgierki 1/2 kg
cukier waniliowy 3 łyżeczki
jaja 3 szt
cukier 1/2 szkl
masło 2 łyzki
sól do smaku
śmietanka kremowa 1/2 szkl
cukier puder 2 lyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ryżu i śliwek

Ryż ugotować w 2 szkl wody i mleka z dodatkiem odrobiny soli. Śliwki umyć i wypestkować. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ryżem, dodać masło, wymieszać. Ryż układać warstwami w naczyniu żaroodpornym, na przemian ze śliwkami. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiekać około 30 minut. Wystudzić, wyjąć z naczynia, podawać z ubitą śmietaną z cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 24.05.2013 17:04
Musi być pyszna.
mirosława4 25.04.2013 19:05
zjadła bym tej smacznej zapiekanki :)
Motorek 10.01.2012 13:08
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak