Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z rusztu i puree z selerem i kolendrą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 550 g
seler 550 g
piersi kurczaka 4 szt
oliwa 1 łyżka
kolendra zmiażdżone nasiona 2 łyżki
zioła świeże drobno posiekane 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól
czarny pieprz
mleko gorące 100 ml
masło 15 g
świeża kolendra drobno pokrojo 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z rusztu i puree z selerem i kolendrą

Ziemniaki i seler obrać i pokroić w kostkę.
Ziemniaki i seler gotować około 20 minut w osolonej wodzie, dopóki zmiękną.
Podgrzać średnio ruszt. Piersi kurczaka rozbić tłuczkiem. Posmarować mięso oliwą, posypać ziołami i zmiażdżoną kolendrą, pokropić sokiem z cytryny.
Przypiekać piersi kurczaka 5-8 minut, aż zrumienią się na złoty kolor, obrócić , podlać sosem z pieczenia i piec 5-8 minut, aż soki wypłyną z mięsa po nakłuciu. Odstawić, nie dopuszczając do wystygnięcia.
Odcedzić dokładnie ziemniaki i seler. Dodać mleko, masło i przyprawy; utrzeć na gładką masę. Domieszać świeżą posiekaną kolendrę.
Podawać każdą porcję mięsa ułożoną na puree.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak