Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z łososiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto drożdżowe gotowe 350 g
jajko 2 szt
natka pietruszki 2 łyżki
sól
czarny pieprz
filet z łososia 300 g
ryż brązowy 250 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z łososiem

Łososia ugotować i rozdrobnić.Ciasto drożdżowe odmrozić.Jajka ugotować na twardo i posiekać.
Rozgrzać piekarnik do temp 200stC. Rozwałkować ciasto na stolnicy z mąką na prostokątną o wymiarach 35 x 25cm i przełożyć do natłuszczonej blachy.
Wymieszać w misce ryż, jaja, pietruszkę oraz przyprawy. Połowę nadzienia rozprowadzić na cieście, zostawiając około 6cm wolnego brzegu z każdej strony. Położyć na wierzchu warstwę ryby, a potem przykryć resztą farszu.
Posmarować krawędzie ciasta roztrzepanym jajkiem i zawinąć, tworząc podłużną paczkę. Nadmiar ciasta odciąć, rozwałkować i pociąć na paski do dekoracji wierzchu kulebiaka. Posmarować jajek cały kulebiak i piec 30 minut, dopóki ciasto nie nabierze złotego koloru.
Podawać z zielona sałatą lub sałatką mieszaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak