Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 30 dag
mąka 30 dag
jajko 3 szt
masło 15 dag
cukier puder 30 dag
Skórka pomarańczowa kandyzowan 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
orzechy włoskie 1/2 rozdrobnione

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy

Masło z cukrem pudrem utrzeć, dodając stopniowo po 1 żółtku. Do utartej masy dodać sparzony i 2 razy przemielony mak. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy, skórkę pomarańczową, aromat oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłozyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 19.11.2012 10:14
Będę musiała kiedyś zrobić.
Wacław 15.10.2011 21:10
pyszny !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak