Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z herbatnikami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
brzoskwinie w puszce 1 puszka
sok pomarańczowy 1,5 szkl
budyń śmietankowy 2 op
herbatniki 20 dag
herbatniki czekoladowe 20 dag
śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z herbatnikami

Białka ubić na sztywno, następnie dodajemy żółtka oraz cukier, miksujemy na puszystą masę.
Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę, pieczemy 25 minut w temp. 180*c.
Brzoskwinie odsączamy (sok zostawiamy). Na upieczony i wystudzony biszkopt układamy brzoskwinie.
Następnie sok z brzoskwiń i 1 szklankę soku pomarańczowego zagotowujemy, natomiast w 1/2 szkl soku rozpuszczamy budynie. Rozpuszczone budynie wlewamy na gotujący się sok, mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Gorący budyń wykładamy na ciasto z brzoskwiniami.
Następnie żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl wody. Śmietanę ubijamy, wlewamy żelatynę. Ubitą śmietanę wykładamy na wystudzony budyń.
Następnie na wierzchu ciasta układamy na przemian raz zwykłe herbatniki, raz w czekoladzie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 30.04.2012 21:47
pyszności
Ibag24 10.09.2011 20:45
nawet niezłe ;)
irenka 09.04.2011 22:24
musi być pyszne
MAŁY 12.03.2011 10:05
ciekawie sie prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak