Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik brukselkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
jajko 6 szt.
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
margaryna 3 łyżki
cukier
sól
brukselka 1 kg
pieczarki 1/2 kg
mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
ser żółty 30 dag
ząbek czosnku 1 szt.
przyprawa do potraw Kucharek
sok z cytryny 1 łyżka
olej

Przepis i sposób przygotowania na: torcik brukselkowy

Ciasto: W 150 ml mleka rozpuść drożdże. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i cukru, dodaj miękką margarynę. Wlej mleko z drożdżami, zagnieć. Odstaw w ciepłe miejsce.
Farsz: Brukselkę obgotuj (10 min.) z dodatkiem przyprawy kucharek, czosnku i soku z cytryny. Pieczarki pokrój, obsmaż na oleju, przypraw solą. Mielone mięso wymieszaj z 2 łyżkami mleka, przypraw przyprawą kucharek. Uformuj klopsiki, obsmaż na tłuszczu po pieczarkach. Ser utrzyj na tarce o dużych oczkach. Jajka roztrzep ze 100 ml wody. Natkę umyj, posiekaj.
Z ciasta rozwałkuj koło o średnicy 35 cm. Wyłóż nim tortownicę (24 cm). Wystające ciasto odetnij, uformuj warkoczyk, przylep do brzegu.
Do środka włóż brukselkę, pieczarki i klopsiki. Każdą warstwę posypuj startym serem i natką, polej jajkami. Piecz 50 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 01.10.2011 09:57
bardzo ciekawe; muszę spróbować ;)
daria899 18.03.2011 23:22
pycha
iga2 18.02.2011 18:11
muszę wypróbować
iga2 18.02.2011 18:11
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak