Grillowane pałeczki schabowe z dipem paprykowym

Grillowane pałeczki schabowe z dipem paprykowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    500 g
  • czosnek

    1 sztuka
  • sos sambal olelek

    1 łyżka
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • kolendra

  • kmin rzymski

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka

  • papryka żółta

    2 sztuki
  • sok z limonki

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

• schab pokroić w plastry, i jeszcze w paski,
• kolendrę i kmin rzymski podprażyć na suchej patelni, rozgnieść,
• z sosu sambal olelek, zmiażdżonych przypraw, papryki, soku z limonki, 1 łyżki oliwy, soli i pieprzu zrobić marynatę, polać nią mięso i włożyć na 30 minut do lodówki,
• papryki pokroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne i piec razem z całym nie obranym czosnkiem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 20 minut,
• następnie papryki włożyć do woreczka foliowego i dokładnie zawinąć, po chwili wyjąć i zdjąć z nich skórkę, czosnek obrać,
• paprykę i czosnek zmiksować na gładką masę z 1 łyżką oliwy, na koniec dodać sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki,
• pałki schabowe piec na rozgrzanym grillu przez 15 min kilkakrotnie obracając,
• podawać z dipem paprykowym

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

10.08.2011 10:55
ekstra

Margo1

10.08.2011 10:54
ekstra

Margo1

18.04.2011 21:53
pysznosci

Margo1

18.04.2011 21:53
pysznosci

Tika4444

08.02.2011 10:42
super przepis

monika154

14.12.2010 09:59
super

agnieszka214

14.12.2010 09:51
świetne

monika154

08.12.2010 09:16
super

agnieszka214

08.12.2010 09:09
mniam

eli_555

16.11.2010 23:11
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat